15 September 2011

Video Dalam Pendidikan

Salam sejahtera,

Sebulan lebih tak buat post disebabkan terlalu sibuk dengan urusan kerja, penyelidikan dan inovasi dan yang lebihnya melayan kerenah anak-anak menyambut Hari Raya aidilfitri. Mungkin belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya aidilfiri kepada pengunjung blog ini.

Post sebelum ini ada dijelaskan nota berkaitan penerbitan video, sejarah, ciri-ciri dan penerbitannya khusus untuk pendidikan. Kali ini akan membicarakan tentangamali penerbitan video untuk pendidikan dan minggu ini dan minggu sebelumnya (sebelum raya) pelajar PISMP sibuk dengan amali video untuk menyiapkan klip video pendidikan untuk tempoh 3 - 5 minit. Nampaknya semuanya bersemangat dan kreatif menghasilkan yang terbaik. Antara jenis video yang dihasilkan oleh pelajar ialah:

  • Tunjukcara
  • Lakonan
  • Animasi
  • Temuramah
  • Puppet

Antara amali yang menarik dan kreatif ialah penghasilan animasi berkaitan dengan pendidikan. Pelajar menggunakan lukisan dan cebisan kertas yang difotokan dengan kamera DSLR. Dengan setting kamera yang betul berpuluh-puluh / ratus keping foto perlu diambil dengan perancangan yang rapi. Foto-foto itu kemudiannya diedit dengan Movie Maker untuk dijadikan video.Langkah seterusnya ialah memasukkan narasi, muzik latar dan kesan bunyi. Diharapkan amali seperti ini dapat mengasah bakat mereka untuk menjadi bakal guru yang kreatif dalam penghasilan media yang menarik untuk pnp.Bersama pelajar juga, sebuah muzikal drama dihasilkan untuk sambutan kemerdekaan ke-54. Lakonan dan nyanyian pelajar memberangsangkan walaupun penggambaran hanya dibuat di sekitar institut. Tahniah kepada pelajar yang menjayakan lakonan tersebut.
Diharapkan pengalaman sepanjang penggambaran akan memberikan pengalaman yang bermakna kepada pelajar.

0 comments:

Post a Comment

 

Pengunjung Blog

Flag Counter

Ahli Blog

TRAFIK