26 April 2014

Lensa

Lensa kamera merupakan perkakas penting dalam sesebuah kamera. Lensa menentukan kualiti gambar yang dihasilkan. Lensa dibina secara terperinci dengan menyusun beberapa keping kanta untuk memfokus imej ke atas filem atau sensor.

Terdapat lensa yang dipasang secara bina dalam (Build-in) dengan badan kamera dan terdapat juga lensa yang boleh dipisahkan mengikut spesifikasi lensa tertentu. Samada kamera kompak, SLR atau DSLR, pemilihan lensa yang betul amatlah penting. Aspek

teknikal seperti no apertur, jarak fokus, VR dan sebagainya perlu diambil kira. Ini memberikan kesan kepada kualiti gambar seperti ketajaman, kejelasan,DOF, kontras warna dan kesan-kesan khas.

Jenis-jenis lensa:
Secara umumnya, lensa terdiri dari 3 kategori:

Lensa normal / standard (50mm)
Lensa wideangle (18mm - 35mm)
Lensa telefoto / zoom (85 - 300mm)


ISTILAH:

Panjang fokal (Focal Length) - Panjang fokal merupakan jarak antara lensa dengan sensor/ filem semasa kamera memfokus hingga ke jarak yang paling jauh (infinity) dan berapakah saiz sudut gambar yang difokus (Angle of View) yang dapat dihasilkan oleh sesebuah kamera semasa mengambil gambar. Sudut gambar inilah yang akan menentukan luasnya bidang gambar yang dapat dihasilkan oleh sesebuah lensa. Kebiasaannya, jarak fokus ini diukur dalam milimeter (mm).

0 comments:

Post a Comment

 

Pengunjung Blog

Flag Counter

Ahli Blog

TRAFIK